Liechtenstein Kastélyszálló
Hőgyész
Napjainkban, amikor a felpörgetett életvitel miatt felértékelődött a csend és a nyugalom, külön értéknek számít, ha olyan helyen töltődhetünk fel, ahol régészeti leletek szerint már az őskorban is szívesen időztek eleink.
Kevés olyan településünk van, amelynek neve foglalkozást jelent. „Hőgyész” szavunk korai magyar nyelvi megfelelője, a „hölgyész” szó, jelentése szerint olyanféle foglalkozást jelölő név volt, mint például a halász, vadász, madarász.
A finnugor eredetű „hölgy” szavunk valaha a kistermetű prémes állatokat elentette, s innen kapta nevét a község. Mivel a hermelin prémjét csak a legelőkelőbb emberek viselhették, a királyi, hercegi udvarok külön hermelinvadászokat, „hölgyészeket” tartottak. A nagyközség címere mind a mai napig híven őrzi ezt az örökséget.
Hőgyész, sokszínű kikapcsolódást és egyben nyugalmat jelentő település a 65-ös út Tamási és Szekszárd közötti szakaszán található. A községet békés természeti környezet veszi körül, vadrezervátumos tölgy- és akácerdőkkel. Hőgyész központjában 10 ha. természetvédelmi őspark ad hangsúlyt a településnek.
Hőgyész, a Tolna megyei község történelmi múltja a korai Árpád- korig nyúlik vissza. A történelem során többször is elnéptelenedik, majd a XVIII. Században német ajkú lakosság betelepítésével új korszak és fejlődés kezdődik az egyre népesebb falu, majd mezőváros életében.
Az Apari -nak nevezett birtokot a hozzátartozó falvakkal és pusztákkal a lotharingiai hercegséghez tarozó Claudius Florimundus Mercy veszi meg. Ennek az öt faluból és harminc pusztából álló birtoknak a központjává teszi Hőgyészt, és így a terület, mint Hőgyészi Uradalom kezdi meg fejlődését.
A hercegi kastélyszálló
Az 1720-as években Mercy gróf építette kastélyt több mint 150 évig az Apponyi-család birtokolta. Azonban az elsőszülött Apponyi-leánynak Liechtenstein Frigyessel kötött házassága révén a hőgyészi birtok a Liechtenstein családra szállt.
Amikor Liechtenstein Alfréd Hőgyészen átvette a birtokot, a nagykastély nem neki jutott osztályrészül, hanem nagybátyjának, Apponyi II.Károlynak, aki viszont Pálfán birtokolt. De a nagykastély quadrum-épületét Liechtenstein Alfréd a karbantartás anyagi gondjai miatt sem kívánta vagy tudta átvenni.
Ezért az ősi emeletes uradalmi tiszt- viselő-épületet, amely az idők folyamán a prefektusi ház és kancellária épülete is volt, - ezt alakították lakásul. Azóta lett ez a közismert neve: a hercegi kastély.
A kastélyban a második világháború végéig laktak, majd az orosz csapatok bevonulása után a család Liechtensteinbe, illetve Németoszágba menekült.
A Liechtenstein kastély az Apponyi kastélyszálló szomszédságában található csendes környezetben. A teljes nyugalomról a szálloda előtti park gondoskodik.
Szobatípus
1 ágyas szoba (3 db): 16.000 Ft/fő/éj
2 ágyas szoba (3 db): 18.000 Ft/fő/éj
Apartman 2 fő részére (2 db): 28.000 Ft/fő/éj
A szobák korhűen berendezettek.
Felszereltségük: minibár, zuhanyzó, tv
Az apartman ízlésen berendezett, elegáns hangulatot áraszt.
Felszereltségük: fürdőszoba, minibár, tv, vízforraló, mikrohullámú sütő
A fenti árak tartalmazzák az ÁFA-t, az idegenforgalmi adót, viszont nem tartalmazzák a reggelit.
Reggeli igény szerint rendelhető a recepción. Ára: 1400 Ft / fő
Gyermekkedvezmény: 2 éves korig gratis
Nászutas-ajánlat: a felejthetetlen esemény alkalmából pezsgő és virág bekészítésével kedveskedünk Vendégeinknek.
Szolgáltatásaink:
Borozó; kártyaszoba; programszervezés; családi és céges rendezvények (tréningek, nyelvórák) teljeskörű lebonyolítása 65 főig ( projektor, flipchart tábla, állóvetítővászon); a közeli Apponyi Kastélyszálló wellness részlege előzetes időpontegyeztetés után szállodánk vendégeinek rendelkezésére áll.
Hőgyészi nevezetességek (Épített örökség)
Apponyi – kastély
A barokk kastélyt 1760 körül Mercy gróf építtette, 1773-ban került az Apponyiakhoz. A zárt négyszög alaprajzú épületet a műemlékvédelmi szempontoknak megfelelően felújították - ma szálló.
A kastély összes termében és valamennyi vendégszobában megőrizték az eredeti építészeti jellemzőket. A földszinti és alagsori helyiségek boltívesek, az emeleti helyiségek síkmennyezetesek és fapadlóval burkoltak. A főbejárattól vörös márványból készült tágas lépcső vezet a felső szintre. Érdekesség, hogy a kastélybelső bizonyos díszítő részleteiben szabadkőműves motívumokra ismerhetünk: szögmérő, derékszög, kard. Nem véletlenül, Apponyi Antal György tagja volt a bécsi szabadkőműves páholynak.
Szentháromság és Szűz Mária neve kegykápolna
A barokk kápolnát 1731-45 között építették, a Mercyk grófsága idején. A Szentháromság és Szűz Mária neve kegykápolna, a Csicsói Szentkút (Maria Brunnen) emberemlékezet óta búcsújáró kegyhely.
A kápolna főoltárán álló kép - mint azt a koronás Madonna mellén látható nagy aranyos szív mutatja - a passaui "Máriahilf" típus másolata.
Csicsó, a már 1334-ben lakott helyként emlegetett településnek a török idők után csak neve maradt fenn. Helyén, a csicsói dombok lejtőjén messziről látható a hófehér kápolna. Az építését befejező Antal grófot kívánsága szerint ide temették el 1767-ben, s itt nyugszik Apponyi Albert és felesége is.
Római katolikus templom (Szent Kereszt felmagasztalása)
A katolikus hívek 1799-ben emelték késő barokk, a Szent Kereszt felmagasztalására szentelt templomukat. 1898-ban eklektikus stílusban alakították át. Belsejében az 1801-es falkép barokk, berendezése klasszicista.
Zsinagóga
Az első zsinagógát már 1760 előtt felépítették itt. A ma is látható, erősen lepusztult klasszicista épületet 1815-ben emelték. Az építkezéshez szükséges téglák egy részét Apponyi Antal adományozta.
Német Nemzetiségi Gyűjtemény
A tolnai Hegyhát németségének emlékeiket őrzi a Német Nemzetiségi Gyűjtemény. Bemutatják a helyi német viseletet, emellett újabban bútorokkal is gyarapodott a látnivalók köre.
Aktív pihenés:
A Donát-patak tavai (horgászhely)
Festői környezetben, a Tolnai- Hegyhát- beli dombok övezte völgyben, Hőgyész déli határában rejtőzik két gyöngyszem a Donát-patak vizére felfűzve: a 7 illetve 9 hektáros horgásztó.
Egyik tófenék sem akadós, és mivel mindkét vízterület náddal van kerítve, ezért stégről horgászható. Ponty, süllő, amur, csuka, busa, balin, kárász és keszeg él a vizekben. A Hőgyészi Sport Horgász Egyesületnek saját horgásztanyája van , a vízparton ivóvíz, főzési, sátorozási lehetőség.
Barangolások a környéken:
Gyulaj
Dámvadrezervátum (Az 1971-ben kialakított Gyulaji Rezervátum erdejében Európa leghíresebb dámvadállománya él.)
Kölesd
Jeszenszky-kastély (1760)
Tamási
Esterházy- vadászkastély, termálfürdő, Gonozdi- tavak (horgászhely), sport –és lovaspálya, Tolnai -Hegyhát kerékpártúra
Megközelíthetőség:
A Budapesttől 160 km-re fekvő Hőgyész nagyközség az M7-es autópályán Siófok irányában, majd onnan a 65-ös úton (Szekszárd felé) közelíthető meg, autóval kb. kétórás utazással. A kastély a községben, a 65-ös út mentén fekszik. Bejáratát közlekedési táblák jelzik.
Gépkocsival
Budapest 160 km
Bécs 295 km
Szekszárd 30 km
Siófok 60 km
Dombóvár 30 km
Vasúton
Legközelebbi MÁV pályaudvar: Szakály-Hőgyész 3 km
Legközelebbi Intercity járat: Dombóvár 30 km
Repülővel
Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 160 km
Siófok-Kiliti 60 km
Taszár 47 km
Szállodánkban elfogadott készpénzhelyettesítők: